Sähkösopimus ja sähkön hinta

Markkinahintasähkö - nykyaikainen valinta

Markkinahintasähkö sopii sinulle, kun haluat maksaa sähköstä ajantasaisen hinnan, mutta et seurata hintakehitystä päivittäin. Sopimuksessa sähkön hinta vaihtuu kuukausittain markkinahinnan mukaan.

Markkinahintasähkö - modernille ja hintatietoiselle 

Markkinahintasähkö-sopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta ja energiahinnasta. Laskusi muodostuu kuukausittain toteutuneen Markkinahintasähkön hinnan ja sähkönkäyttösi perusteella.

Katso sähkön hinnastot ja ehdot

Mistä on kyse?

  • Sopimus: toistaiseksi voimasssa
  • Alkuperä: Suomen tuotantojakauman mukainen
  • Hinta: mukailee sähkön hinnan kehitystä kuukausittain
  • Kenelle: haluat seurata sähkön hinnan kehitystä aktiivisesti

Markkinahintasähkön hinnan määräytyminen

- Markkinahintasähkö-tuotteen kuukausittainen energiahinta määräytyy Nasdaq Commodities -sähköpörssin noteerauksista.

- Hinnanmääräytymisperiaate (esimerkkinä kesäkuu): Kesäkuun hinta ilmoitetaan asiakkaille 15.5. Hinta määräytyy kesäkuun kuukausituotteiden päätöskurssien noteerauksista 15.4. -14.5. väliseltä ajalta sekä marginaalista. Systeemihintatuotteen (ENOAFUTBLMJUN) päätöskurssien keskiarvo ja alue-erotuotteen (SYHELAFUTBLMJUN) päätöskurssien keskiarvo lasketaan yhteen ja tähän lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali (0,56 c/kWh, sis. Alv 24 %)

- Kuukausihintamuutokset ilmoitetaan tällä sivulla edellisen kuukauden 15. pv tai sitä edeltävänä arkipäivänä. (Tällöin päätöskurssien keskiarvojen laskentajakso muuttuu vastaavasti.)

Esimerkki hinnan määräytymisestä

Pörssinoteerausjakso,
jolla hinta muodostuu  
Ajankohta,
jolloin hinta ilmoitetaan   
Aika, 
jolloin hinta on voimassa    
15.4. - 14.5.     15.5.  kesäkuu
15.5. - 14.6.   15.6. heinäkuu
15.6. - 14.7. 15.7. elokuu

Hinnat

Aiempi hinta Hinta nyt Tuleva hinta

Elokuu

Syyskuu Lokakuu
4,90 c/kWh 4,87 c/kWh   5,53 c/kWh

 

 Katso Markkinahintasähkön aikaisempia energiahintoja täältä.

 

Markkinahintasähkön alkuperä

Markkinahintasähkön alkuperä perustuu Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakaumaan, josta on vähennetty alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö. 

Sähkön hiilidioksidin ominaispäästö on 249 g/kWh ja käytetyn ydinpolttoaineen määrä 1,42 mg/kWh. Katso myös kaiken myydyn sähkön alkuperä ja ominaispäästöt.

Energiamuoto %
Fossiiliset 43
Ydinvoima 51
Uusiutuvat 5

Sähkön hinnan ja kulutuksen seuranta

Sähkölaskustasi näet toteutuneen kulutuksen ja yhteenvedon toteutuneesta hinnasta. Sävel Plussassa voit seurata sähkön käyttöä ja sen kustannuksia tunneittain. Lisäksi näet vertailun, oletko onnistunut omalla käytölläsi säästämään esimerkiksi tasahintaiseen sähköön verrattuna.

Suosittelemme myös lataamaan Fingridin Tuntihinta-sovelluksen puhelimeesi, sillä pystyt seuraamaan sähkön hintaa helposti. Lataa sovellus ao. linkeistä.

  

 

Vertaa sähkösopimuksia

Jaa: