Blogi / 14.3.2024

Jarmo Hagström näki energiamurroksen Hanasaaressa

Merkittävä aikakausi päättyi, kun helsinkiläisiä lähes 50 vuotta palvellut Hanasaaren voimalaitos lopetti toimintansa huhtikuussa 2023. Hanasaaren sulkeminen päätti merkittävän aikakauden myös voimalaitospäällikkö Jarmo Hagströmin elämässä.

Jarmo Hagström on työskennellyt lähes koko työuransa Hanasaaressa. Uransa viime vuodet hän työskenteli voimalaitospäällikkönä vastaten voimalaitoksen päivittäisestä toiminnasta. Hanasaareen Jarmo päätyi teknillisen korkeakoulun harjoittelun kautta.

– Vaikka Hanasaari oli vanha voimalaitos, oli siellä hyvin mielenkiintoista työskennellä. Uudistimme turbiineja ja savukaasujen puhdistusta, tutkimme ja kehitimme. Paikallaan ei tarvinnut pysyä, ja olen porras kerrallaan siirtynyt urallani eteenpäin, Hagström kertoo.

Hanasaaren voimalaitos tuotti lämpöä ja sähköä helsinkiläisille tehokkaasti ja luotettavasti. Sen pääasiallinen polttoaine oli kivihiili, jota tuotiin laitokselle laivoilla sataman kautta. Vuosituhannen vaihteen jälkeen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen nousi entistä vahvemmin osaksi yhteiskunnallista keskustelua.

– Hiili näytti yhä mustemmalta. Aloitimme puupellettikokeilut, jotta pystyisimme vähentämään hiilen käyttöä. Pelletti oli Suomessa siihen aikaan uutta ja se herätti paljon kiinnostusta.

Helen energiayhtiönä alkoi valmistautua vihreään siirtymään. Hanasaaren voimalaitoksessa henkilöstö osasi odottaa sulkemispäätöstä, mutta pitkän linjan hanasaarelaisille sulkemispäätös oli silti haikea.

– Meillä oli vahva Hanasaari-henki. Koimme Hanasaaren omaksi laitokseksemme, josta halusimme pitää huolta ja jota halusimme käyttää hyvin. Tämä yhteishenki heijastui kaikkeen tekemiseen ja varmasti näkyi tuloksessakin, Hagström muistelee.

Voimalaitos suljettiin 1. huhtikuuta 2023. Sulkeminen konkretisoitui Helenin päästökehityksessä, kun hiilidioksidipäästömme laskivat yli 38 prosenttia edellisvuoteen nähden.

Tavoitteenamme on hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2030 mennessä. Merkittävä osa helsinkiläiskotien lämmöstä syntyy jo nyt Vuosaaren biolämpölaitoksessa, jonka pääpolttoaine on metsätalouden sivutuotteena syntyvä metsähake. Lisäksi panostamme lämmöntuotannossa yhä enemmän erilaisten hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntämiseen lämpöpumppujen avulla. Sähköä tuotamme puhtaasti muun muassa vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla, joihin olemme investoineet voimakkaasti viime vuosien aikana.